Makanan Ikan Mas Koki

Daftarikan.comIkan emas adalah salah satu haiwan peliharaan kegemaran ramai orang. Untuk menyokong pertumbuhannya, sudah tentu anda perlu menyediakan makanan ikan emas yang betul.

 

Ini supaya ikan cepat membesar dan warnanya cantik. Pemakanan yang tidak betul boleh menyebabkan masalah maut dalam pertumbuhan ikan.

 

Chef makanan ikan emas yang berkualiti pastinya boleh mencantikkan warna, untuk penanaman diutamakan berbanding makanan yang berkualiti walaupun harganya agak mahal.

 

Kerana, jika ikan itu cantik dan sihat, sudah tentu nilai jualannya akan lebih tinggi. Berikut adalah senarai makanan yang baik untuk pertumbuhan dan pembentukan warna ikan mas:

 

Makanan semulajadi

Ikan emas boleh diberi makanan semulajadi dalam kehidupan seharian mereka. Sebahagian daripadanya sangat baik untuk pertumbuhan ikan, seperti:

 

1. Cacing Sutera

 

Untuk mendapatkan ulat sutera, anda boleh membelinya di kedai makanan ikan. Harga lebih jimat berbanding pelet. Selain itu, ulat sutera juga boleh menjadikan ikan emas lebih menarik.

 

Ulat sutera mempunyai bentuk badan yang licin seperti sutera. Makanan ini boleh merangsang pertumbuhan ikan mas jambul. Sebelum diberikan kepada ikan, eloklah cuci dahulu cacing tersebut.

 

2. Kutu air

 

Salah satu makanan semulajadi yang disukai oleh chef ikan emas ialah kutu air. Makanan ini sesuai untuk diberikan kepada anak chef ikan emas.

 

Kutu air boleh diberikan kepada ikan berukuran 3-5 cm. Kutu air mempunyai saiz badan yang sangat kecil.

 

Makanan ikan semulajadi ini boleh merangsang pertumbuhan ikan dalam chef. Terdapat banyak bukti bahawa kutu air boleh menyokong dan memenuhi keperluan pemakanan harian.

 

3. Cacing darah

 

Cacing darah boleh mempercepatkan pertumbuhan ikan emas. Ini kerana kandungan lemak dan protein yang kaya. Harga cacing darah sekitar 10 ribu rupiah sekilo.

 

Cacing darah juga dikenali sebagai cacing darah. Boleh beli di kedai berhampiran borang yang disediakan.

 

Masak Pengeluar Makanan Ikan Emas

 

Makanan kilang juga boleh dipilih untuk mempercepatkan pertumbuhan ikan dalam chef. Selain itu, warna yang cantik juga menjadi salah satu tujuan memberi makan ikan mas buatan kilang.

 

Makanan terbaik adalah yang mengandungi lemak, protein, karbohidrat, dan kalori. Jenama berikut disyorkan untuk ikan chef kegemaran anda:

 

1. Masak Makanan Ikan Mas – Agaru

 

Pelet ikan emas berguna untuk mempercepatkan pertumbuhan dan mencantikkan corak ikan. Harganya agak mahal iaitu Rp 7.000 per ukuran 120 gram. Pun begitu, supaya ikan emas boleh diharap untuk membiak dengan cepat.

 

Kandungan dalam makanan Agaru sesuai untuk melengkapkan khasiat yang diperlukan oleh ikan emas.

 

2. Pelet Ikan Emas Chef – Sakura

 

Sakura ialah makanan ikan hiasan chef yang patut dipertimbangkan. Anda boleh mendapatkannya di kedai dengan mudah. Kandungan nutrisinya seimbang sehingga dapat mempercepatkan tumbesaran ikan. Harganya juga cenderung lebih murah iaitu IDR 4,000 per 120 gram.

 

3. Tukang Masak Pelet Ikan Emas – Hikari Lionhead

 

Makanan jenis ini jauh lebih mahal kerana fungsi Hikari Lionhead boleh meningkatkan saiz ketulan ikan emas. Di samping itu, ia dapat mempercepatkan pertumbuhannya. Harga Hikari Lionhead sekilogram ialah IDR 37,500,-

Jadi, itu adalah beberapa cadangan makanan ikan emas terbaik. Dengan menyediakan makanan yang berkhasiat tinggi dan penjagaan yang betul.

 

Jadi, ikan emas yang anda ternak akan lebih cepat membesar. Selain itu, warna yang cantik dan menarik juga dapat menambahkan nilai jualan apabila diusahakan. Sekian, semoga bermanfaat.